Nieuwe staartbalk voor Warkense Molen

Op vrijdag 13 juli is een nieuwe staartbalk aangebracht bij de Warkense Molen. De oude staartbalk was aan vervanging toe, mede dankzij de opbrengsten van de Lentefair en onze vrienden van de Warkense Molen kon dit op deze zaterdag gebeuren. Met behulp van een kraan kon de firma Groot Wesseldijk de oude balk verwijderen en de nieuwe balk weer op zijn plaats zetten. De molen kon daardoor een aantal dagen niet draaien. Op de foto is de staat van de oude balk goed te zien. Het was een reuze klus. Eerst werden de schoren los gemaakt van de staartbalk en tijdelijk goed vast gezet, daarna werd het kruiwiel verwijderd zodat de balk vrij kwam te staan. Met behulp van een kraan is de oude staartbalk daarna vervangen voor een nieuwe balk. De nieuwe balk is van een houtsoort dat erg lang mee kan gaan namelijk Bilinga, het wordt geleverd door bomen in tropisch West-Afrika.

De totale werkzaamheden hebben ongeveer drie dagen geduurd, ook zijn er nog een aantal kleine reparaties aan de molen geweest, zo is de wipstok vernieuwd, dat is de stok die verbonden is met de vangbalk. Zo kunnen deze voorlopig weer een aantal jaren mee en de molenaars de molen er lustig mee kunnen draaien en malen.

Onderhoud zal altijd blijven, daarom zijn de lentefair, de vrienden van de Warkense Molen en sponsoren belangrijk voor onze molen. Mocht je de molen willen steunen, meld je dan aan of als vriend, of als sponsor.

Hieronder staat nog een fotoreportage van de verrichtingen van het vernieuwen van de staartbalk.

Geplaatst in Actueel Nieuws, Algemene berichten.