Historische aardappelkelder

Helpt u mee de historische aardappelkelder te restaureren?

De Warkense Molen, de aardappelkelder en het Bakkerijmuseum aan de Lage Lochemseweg 25 te Warnsveld waren tijdens het Open Monumenten weekend geopend op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 tussen 11:00 en 16:00 uur. Er werd koffie en thee met wat lekkers verkocht om geld in te zamelen voor de restauratie.

Tijdens het Open Monumentenweekend waren we beide dagen geopend voor publiek. Zowel de molen, het bakkerijmuseum als de aardappelkelder waren te bezichtigen. Op zaterdag hebben we om 13:00 uur wethouder Mathijs ten Broeke en de Open Monumentencommissie van Zutphen mogen ontvangen. Wethouder ten Broeke heeft het startsein gegeven voor onze inzamelingsactie om restauratie van de historische aardappelkelder mogelijk te maken. De aardappelkelder is door de gemeente Zutphen verkozen tot monument van het jaar. Met de steun van de gemeente Zutphen hopen we voldoende geld in te zamelen om de restauratie mogelijk te maken. Tijdens de Open Monumenten dagen hebben we ruim honderd bezoekers mogen ontvangen, die een eerste duit in onze melkbussen gedaan hebben. We danken iedereen die een bijdrage geleverd heeft en gaan vol enthousiasme verder.

Kleinste rijksmonument wordt gerestaureerd

De aardappelkelder bij de Warkense Molen was afgelopen jaar monument van het jaar van de gemeente Zutphen. De gemeente Zutphen en Stichting Open Monumenten Comité Zutphen hebben hiermee een impuls gegeven aan de wens van de Stichting Warkense Molen om de naastgelegen aardappelkelder te restaureren. De Stichting heeft nu de financiering voor de restauratie van de historische aardappelkelder financieel rond. Dankzij toezeggingen en bijdrages van het Wijnhuisfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, de Dorpsraad Warnsveld, Lionsclub en eigen middelen/acties is er voldoende geld om de restauratie te laten uitvoeren. Er is een aannemer gevonden die de werkzaamheden kan en wil uitvoeren. De werkzaamheden zullen begin 2023 uitgevoerd worden.