Lente fair 2015 wederom groot succes!

12 april 2015, Lente Fair bij de Warkense Molen.

De dag begon al met mooi, droog weer en voldoende wind om de molen te laten draaien, waardoor de aanwezige molenaars alle ins en outs over het molenaarsberoep aan de vele belangstellenden konden vertellen en hun vragen beantwoorden. In de loop van de dag wakkerde de wind behoorlijk aan. De snel draaiende wieken zorgden voor een mooi spektakel. Er was een moment dat het zo hard ging dat de molen uit veiligheidsoverweging even moest worden stil gezet.

LF_2015_016 Parkeerincasso door controleursHet parkeren van de auto’s en fietsen in het weiland aan de overzijde van ons terrein, verliep goed, de aanwijzingen werden opgevolgd en ook de klaar-over bewees zijn nut.

Er was een grote diversiteit aan kramen, waar oude ambachten werden gepresenteerd en streekproducten gekocht konden worden. Men kon kennismaken met het bakken van echte kniepertjes en poffertjes. Tevens was er ambachtelijke boerenworst en boerderij-ijs te koop. Verder kon men zich te goed doen aan een broodje met warme beenham of knakworstjes. Ook voor de dorstige mens waren er diverse warme en koude dranken.LF_2015_033 Tijd voor een versnapering

Nostalgie

Ook werd het publiek vermaakt met een steltloper, ouderwetse hoge bemande fietsen, en een orgelman die deuntjes van toen draaide. Het kinderkoor trad een aantal keren op met kinderliedjes van toen. Er was “Mölle” water te koop, te gebruiken tegen allerlei kwalen.

Kortom de entourage werd erg gewaardeerd.

LF_2015_002 De Bakkers zijn drukHet bakkerijmuseum De Stoltenberg werd weer druk bezocht. Er was veel belangstelling voor het maken van de diverse broden, en het vlechten van brood vergt een speciale handigheid.

De “takkenbossenoven” trok veel belangstelling en was volop in gebruik, zowel voor brood als voor koekjes. Het brood, krentenwegge en roggebrood vonden gretig aftrek.

De “toedoe” kaarten voor de kinderen waren ook dit jaar weer een succes. In de koekjesfabriek konden de kinderen, eventueel met behulp van de ouders, als echte bakkers van eigen deeg koekjes maken in allerlei vormen. Deze werden daarna in de oven gebakken, waarna ze werden meegenomen in het zelf gedrukte zakje, gemaakt bij de ouderwetse boekdrukker. Ook konden de kleintjes de kalfjes en de pony knuffelen en meedoen met de kringspelletjes.

LF_2015_005 Bij de bakker in Anton Pieck kledingAnton Pieck

Ook dit jaar was weer gebaseerd op de tijd en sfeer van Anton Pieck. Alle vrijwilligers, organisatoren, bestuur en mensen in hun kramen waren gekleed in de stijl uit deze tijd. Om alle vrijwilligers in deze kledij te kunnen steken vergt veel tijd, inspiratie, maken en passen.

Het is ieder jaar weer een feestelijk gezicht en leuk even in vroeger tijd te verkeren.

Het publiek weet dit ook te waarderen, de belangstelling was groter dan het voorgaande  jaar en dit komt ook Stichting Warkense Molen ten goede. Immers de netto opbrengst wordt aangewend voor het in stand houden van de monumentale Molen en de Stoltenberg.

De Warkense Molen, een mooie plek in Warken – Warnsveld. Voor meer foto’s Lente fair 2015.

Geplaatst in Actueel Nieuws, Algemene berichten.