Introductie

Welkom bij de Warkense Molen, het Bakkerij Museum
en de Maalderieë.Kruirad-bakmus-700xk

Sinds 2010 is bij de 135 jaar oude Warkense Molen ook een Bakkerijmuseum. De molen en het museum vindt u in het buurtschap Warken bij Warnsveld in de gemeente Zutphen. Kom eens op bezoek; u bent van harte welkom en er is genoeg te zien en vooral te beleven. Hieronder staat slechts een korte introductie. In de rest van de website vind u een scala aan interessante informatie over de molen, de bakkerij en hun historie.

De molen.

Onze molen is een windkorenmolen van het type grondzeiler. Op de molen hebben we een aantal vrijwillige molenaars. Met wind laten zij de molen draaien en met voldoende wind wordt er ook gemalen. Zij geven graag een rondleiding met uitleg.

Vanaf de bouw in 1878 is de molen vier generaties lang in het bezit geweest van de familie Nijendijk. Zij waren tegelijkertijd molenaar, bakker, boer en veevoederbedrijf voor Warken en omgeving. In 1993 is de molen door de familie overgedragen aan de stichting Warkense Molen. De huidige 5e generatie woont nog bij de molen. De molen is een rijksmonument. Lees meer…..

Het bakkerijmuseum in een Stoltenberg.

Toonbank-700xkDe authentieke – met takkenbossen gestookte – bakkersoven uit ca. 1910 is in 2008 verplaatst van de vroegere bakkerswoning naar de Stoltenberg achter de molen. Daarna is die Stoltenberg helemaal gerestaureerd en vervolgens ingericht als een intiem maar volledig bakkerijmuseum. In het voorjaar van 2010 is het museum geopend. Naast de bakkersgereedschappen en -machines uit de vorige eeuw vormt de authentieke werkende bakkersoven het hart van het museum. We hebben een aantal vrijwillige warme bakkers die graag rondleidingen met uitleg geven. Bij bijzondere gelegenheden zijn er demonstraties brood bakken in de met takkenbossen gestookte bakkersoven.

Een kleine aardappelkelder.

Naast de molen vindt u het kleinste rijksmonument van Nederland <een ouderwetse aardappelkelder>. In de winter bevroren de aardappels er niet in en in de zomer werkte het als een koelkast.

De Maalderieë.

De oude maalderij is teruggebracht naar de staat van ± 1950 en is te huur als feestlocatie, zie <Maalderieë>.

Kom eens op bezoek, u bent van harte welkom !

Onze molenaars en bakkers geven u graag een rondleiding met uitleg en antwoord op bijna al uw vragen. Met wind draait de molen en met voldoende wind wordt er ook gemalen. In het museum is naast de oven een gedeelte ingericht als nostalgisch bakkerijwinkeltje met een oude toonbank en kassa (zie de foto hierboven). Daar kunt u een kopje koffie of thee met een krentenwegge kopen en allerlei andere lekkernijen.

Onze monumenten zijn gratis te bezoeken, klik hier voor de <openingstijden>.


Overzichtsfoto van de historische monumenten.

Overzichtsfoto-700_incl_tekst

De molenaarswoning wordt bewoond door een dochter van de laatste beroepsmatige molenaar en de bakkerswoning door de dochter van de laatste warme bakker. Deze zijn niet te bezichtigen.