Het team van de vrijwillige molenaars

Introductie.

Op onze molen hebben we nu drie gediplomeerde molenaars die zelfstandig mogen draaien. Een leuk detail is dat zij alle drie hun praktijkopleiding ook op de Warkense Molen hebben gedaan. Ruud is nu eerste molenaar; hij heeft de hoofdverantwoording voor de molen en leidt nieuwe leerling-molenaars op. Het Warkense team van molenaars bestaat nu uit zeven personen.

 

Ruud-700xkRuud Duurhoud, de eerste molenaar.

“Geboren en getogen in Amsterdam in een huis met uitzicht op een molen; dat verklaart waarom ik van jongs af aan iets met molens heb. Met mijn vader op de fiets gingen we molens bekijken in de Zaanstreek tijdens mijn lagere schooltijd. In de 6e klas koos ik natuurlijk het onderwerp “molens” voor een spreekbeurt. Later kocht ik van mijn eerste verdiende geld boeken over molens en werd lid van de vereniging “De Hollandsche Molen”. Na 33 jaar beroepsbrandweerman in Amsterdam ben ik verhuisd naar Vorden. Tijdens eerdere vakanties was ik al eens op bezoek geweest in de “Warkense Molen” bij molenaar Aloys. Ik vroeg hem of ik een aantal keren mee mocht draaien voordat ik echt aan de opleiding zou beginnen. Op deze manier kon ik eerst kennismaken met het vak van molenaar. Na die kennismakingsperiode bood Aloys aan mij voor het praktische deel op te leiden. In september 2003 ben ik met de praktische en theoretische opleiding begonnen. Op 7 juni 2006 heb ik het felbegeerde diploma Vrijwillig Molenaar behaalt met een examen op de molen “Nooit Gedacht” in Warnsveld. Daarna gaf Aloys aan een stapje terug te willen doen als eerste molenaar en als bestuurslid van de stichting. Hij vroeg of ik dat over wilde nemen. Na een jaar samen op de molen draaien, heb ik beide functies op me genomen. Ik hoop dit, samen met het opleiden van nieuwe molenaars, nog vele jaren te mogen volhouden.”

Aloys-schoolkinderen-640xkAloys Melenhorst.

“Ik ben 45 jaar vakslager geweest waarvan 30 jaar in mijn eigen bedrijf, samen met mijn vrouw. In 1982 legde ik voor het eerst een zeil op een wiek van de houtzaagmolen “Bolwerksmolen” in Deventer. Dat was het begin van mijn hobby. Meel malen trok mij echter meer dan houtzagen en na 5 jaar vertrok ik naar Dik Abelskamp, molenaar op de stellingmolen “Nooit Gedacht” in Warnsveld. Hier haalde ik in 1988 mijn diploma. Dik maalde toen ook op de windkorenmolen van Nijendijk in Warken, maar twee molens werd hem te veel van het goede. Via Dik heb ik toen kennis gemaakt met de familie Nijendijk en hen gevraagd of ik in mijn vrije tijd op hun molen kon draaien en malen. En dat werd goed bevonden. Tot op de dag van vandaag zijn 3 dingen voor mij nog steeds even mooi en van belang: de prachtige molen, de schitterende ligging in het stroomdal van het riviertje de Berkel en niet in de laatste plaats de goede verstandhouding met de familie Nijendijk.”

Ben-700xkBen ten Barge.

“Na mijn carrière als beroeps militair en het bereiken van mijn pensioen, heb ik een klap van de molen gekregen. Ik ben een paar keer op bezoek geweest in Warken en werd besmet met het molenvirus. De opleiding tot vrijwillig molenaar heb ik doorlopen met Aloys en Ruud als leermeesters. En nu ben ik als zelfstandig molenaar toegevoegd aan het team van Warkense molenaars. Ik heb hier dus een prachtige en serieuze hobby gevonden en vind het zeker even mooi om als vrijwilliger een stuk cultureel erfgoed draaiende en in stand te houden.”

 Andere molenaars.

Jan Simon, Marcel Pot, Jan Bakker en Henk Roelofs als zgn. “Heggemulder” (vaste invaller)

Hun profielen en foto’s komen binnenkort op deze pagina te staan.